Srbija kao nova aktuelna filmska lokacija
Kao nova evropska prestonica dobrog provoda, Beograd se izdvaja i kao nova aktuelna destinacija za produkciju međunarodnih igranih i dokumentarnih filmova i reklama. To nije nimalo neobično s obzirom na niz pogodnosti koje Srbija može da ponudi: niske produkcione troškove, visokostručne i talentovane pojedince, izvanredne lokacije za snimanje i solidnu infrastrukturu. A ima još dosta toga. Beograd danas pulsira jedinstvenom energijom koja se proteže od uzvišenog do ekstremnog, te uz raznovrstan i dinamičan noćni život ovoga grada i upečatljivu urbanu crtu, boemski šarm i sigurnost na ulicama, može da ugodi i najzahtevnijem posetiocu. 

Grad Beograd zapravo je jedna velika scenska lokacija, a gradska vlada podržava snimanje filmova: administrativni zahtevi nisu veliki, a izražena je spremnost da se učestvuje u realizaciji produkcija.  

Osim Beograda, Srbija nudi niz ambijenata koji mogu da posluže kao raznovrsne lokacije, kao što su sela, reke, planine i šume. Jedinstvena arhitektura zemlje reflektuje austrougarske i otomanske uticaje, pružajući bogate i upečatljive kulise za različite produkcije.   


Srbija može da pruži sveobuhvatan set produkcionih usluga i mnoštvo usluga za high-tech projekte u oblasti postprodukcije. Produkcione kompanije su izuzetno kompetentne, nude kvalitetne usluge po konkurentnim cenama i osoblje koje govori više jezika i sa iskustvom snimanja širom bivše Jugoslavije. Oni održavaju snažna partnerstva sa ključnim igračima u industriji širom Balkana, što Srbiju čini savršenim centrom za regionalne i internacionalne produkcije.   


Smeštena u srcu Evrope, Srbija predstavlja mesto susretanja civilizacija. Sa više od 220 letova svake nedelje, Beograd je udaljen najviše dva do četiri sata leta od preko 35 velikih evropskih aerodroma i gradova.  


Srbija se nalazi na centralnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnom regionu Evrope. Ovakav položaj doprinosi velikom geopolitičkom značaju teritorije Srbije i čini je raskršćem između istočnih i zapadnih delova sveta. Tokom više vekova Srbija se nalazila pod uticajem Vizantije, Turske, Rusije i zemalja centralne i istočne Evrope. U njoj se razvila specifična kultura koja predstavlja vezu između Istoka i Zapada. Srbija je bila tada most koji povezuje istočnu i zapadnu kulturu iznoseći iz obeju ono najbolje u njima. Tako je ostalo i do današnjih dana. Mnogi istorijski događaji oblikovali su Srbiju i ostavili joj bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Poznata je po srednjo ... >>Kako i kada je nastao sajt VFX Serbia?Ideja za VFX Serbia pojavila se pre nekoliko godina kao odgovor na potrebu profesionalaca za uvidom u stanje domaće VFX industrije i kao platforma za promociju iste. Cilj je da se oformi baza domaćih artista i studija, da se uključe srodne discipline i napravi jedna koherentna perspektiva domaće filmske i video produkcije i post produkcije i predstavi zajednički kreativni potencijal. Kreiranje sajta je bilo logično rešenje s obzirom na lakoću pristupa, brzinu i  transparentnost informacija. www.vfxserbia.com proradio je avgusta 2012. godine i funkcioniše u sprezi sa najpopularnijim socijalnim platformama, pre svega VFX Serbia facebook stranom. Pročitajte ceo intervju... ... >>